Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



Ryzykowna podróż na Marsa

2 stycznia 2013, 13:47

Do długiej listy zagrożeń związanych z pobytem człowieka w przestrzeni kosmicznej doszło kolejne. Profesor M. Kerry O'Banion i jego zespół z Katedry Neurobiologii i Anatomii Wydziału Medycyny University of Rochester uważają, że promieniowanie kosmiczne może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera


Synowie dziedziczą po ojcach kokainooporność

27 grudnia 2012, 13:23

Naukowcy z University of Pennsylvania wykazali, że synowie szczurów wystawionych na oddziaływanie kokainy są oporni na nagradzające działanie narkotyku. Sugeruje to, że zmiany fizjologiczne wywołane przez kokainę mogą być przekazywane z ojca na syna.


Śmiertelny dla płazów, zabija też skorupiaki

18 grudnia 2012, 12:35

Taegan McMahon i jej koledzy z University of South Florida odkryli, że rakom zagraża Batrachochytrium dendrobatidis, ten sam śmiertelnie niebezpieczny grzyb, który zabija żaby na całym świecie. Odkrycie wyjaśnia, dlaczego śmiercionośny organizm jest tak szeroko rozpowszechniony i dlaczego rozprzestrzenia się nawet wówczas, gdy na obszarze jego występowania wyginą wszystkie płazy


Pali się, a nie ma kto gasić

11 grudnia 2012, 11:17

Wiele osób wyprowadza się z wiejskich obszarów Amazonii do przeżywających boom miast. Wyludnienie, w połączeniu z rozrastającą się siecią dróg i przybierającą na sile suszą, sprawia, że wybucha więcej pożarów (są one potężniejsze i - niekontrolowane - niszczą olbrzymie tereny).


IBM integruje światło z prądem

11 grudnia 2012, 09:50

IBM informuje o dokonaniu ważnego przełomu na polu krzemowej nanofotoniki. Inżynierowie koncernu jako pierwsi na świecie zintegrowali na jednym kawałku różne podzespoły optyczne z obwodami elektrycznymi, wykorzystując przy tym technologie produkcyjne o rozdzielczości mniejszej niż 100 nanometrów.


Najmłodsi są najodważniejsi

3 grudnia 2012, 12:40

U amadyn zebrowatych (Taeniopygia guttata) zacięcie, z jakim ptak bada swoje otoczenie w dorosłym życiu, zależy od kolejności urodzeń. Najmłodsi są najzagorzalszymi eksploratorami.


Drukowanie z Księżyca (rodem)

30 listopada 2012, 19:29

W zeszłym roku naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu (WSU) zmodyfikowali drukarkę, by uzyskać kostnopodobny materiał, a w tym porwali się z motyką na Księżyc. Dosłownie. Wykazali, że wykorzystując surowiec z naszego satelity, można wydrukować różne obiekty.


Po co opryski, skoro wystarczy pajęczy jedwab?

30 listopada 2012, 11:32

Jedwabne pajęcze nici wystarczą, by napędzić niektórym owadom stracha. Najnowsze badania sugerują, że można by to wykorzystać w pracach nad naturalnymi repelentami.


Co niepokoi łosia?

29 listopada 2012, 10:51

Dla dziko żyjących łosi pojawianie sie w pobliżu ludzi jest większym problemem niż pojawienie sie naturalnego drapieżnika - wilka lub niedźwiedzia. Te bowiem niepokoją łosie znacznie rzadziej niż ludzie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy